Ιστορικό

Απαρχή λειτουργίας του Εργαστηρίου Οπτικής των Φοιτητών είναι το έτος 1971. Με την προτροπή τότε του καθηγητή Ιωάννη Σπυριδέλη, στα πλαίσια της τότε δημιουργούμενης Α’ Έδρας Φυσικής της Φυσικομαθηματικής Σχολής, τα μέλη της: Κωνσταντίνος Μανωλίκας, Γεώργιος Κανελλής και Βασίλειος Αναστασιάδης ανέπτυξαν τις πρώτες πειραματικές ασκήσεις. Αυτές αφορούσαν: Θέματα Γεωμετρικής Οπτικής, την ακτινοβολία του μέλανος σώματος, την Περίθλαση του φωτός, τη Συμβολή του φωτός και ορισμένες άλλες. Η λειτουργική δομή του εργαστηρίου τότε δεν ήταν αυτόνομη, αλλά θεωρούνταν συνοδευτικό του μαθήματος της οπτικής, που την εποχή εκείνη ήταν ετήσιο.

Η εγκατάσταση των πειραματικών διατάξεων έγινε σε αίθουσες του ημιυπόγειου χώρου της ανατολικής πτέρυγας της τότε Φυσικομαθηματικής Σχολής (ΦΜΣ), σήμερα Σχολής Θετικών Επιστημών. Εκεί ακριβώς που είχε αρχίσει να εγκαθίσταται το προσωπικό της προαναφερόμενης Α’ Έδρας Φυσικής. Σε παραπλήσιους χώρους, δημιουργούνταν ερευνητικοί χώροι και διάφορα παρασκευαστήρια για αντίστοιχα ερευνητικά αντικείμενα. Η χωροταξία των εργαστηρίων των φοιτητών, με την πάροδο του χρόνου, μεταβαλλόταν σε θέση και αριθμό αιθουσών, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Σήμερα περιλαμβάνουν: επτά (7) τον αριθμό αίθουσες, μία βοηθητική και ορισμένους παρασκευαστικούς χώρους.

Το Εργαστήριο Οπτικής Φοιτητών συντονίζεται σήμερα με τους κανόνες που ισχύουν για όλα τα εργαστήρια του Τμήματος Φυσικής και συνιστά υποχρεωτικό μάθημα. Επικεφαλής του εργαστηριακού μαθήματος είναι ο Υπεύθυνός του, που εκλέγεται από τα μέλη του (τους διδάσκοντες) για θητεία ενός έτους (δύο εξαμήνων). Η δημιουργία και η εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων, καθώς και ο έλεγχος της λειτουργίας τους γίνεται από τα μέλη του. Η τεχνική υποστήριξη γινόταν (τουλάχιστον μέχρι πριν από μία δεκαετία) από τεχνικούς παρασκευαστές (Μηχανουργούς, Ηλεκτρονικούς, Ηλεκτρολόγους, Υαλουργούς). Τις μέρες μας η τεχνική υποστήριξη είναι σχεδόν ανύπαρκτη και γίνεται από μέλη του εργαστηρίου ή πληρωμένη εξωτερική τεχνική βοήθεια.

Σημαντική συμβολή για το εργαστήριο, υπήρξε η στα πλαίσια της Α’ Έδρας Φυσικής (σήμερα Εργαστήριο Οπτικής και Φασματοσκοπίας του Τομέα Φυσικής Στερεάς Κατάστασης), λειτουργία ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας, που τα μέλη της ασχολούνταν με το αντικείμενο της Οπτικής. Άμεση, επίσης, σχέση με τη Οπτική είχαν και τα ερευνητικά αντικείμενα της Φασματοσκοπίας και της Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας, των οποίων τα μέλη συμμετείχαν ενεργά στη διδασκαλία των ασκήσεων του εργαστηρίου.

Τιμής ένεκεν, παραθέτουμε στα επόμενα τις ‘τρεις γενεές’ των μελών του προσωπικού που δίδαξαν και διδάσκουν επάξια στα φοιτητικά εργαστήρια – από τη δημιουργία τους μέχρι σήμερα – και που ανήκαν και ανήκουν σε όλες τις καθηγητικές βαθμίδες. Με αλφαβητική σειρά είναι οι εξής:

  1. Αγγελακέρης Μαυροειδής
  2. Αγγελόπουλος Δημήτριος
  3. Αναγνωστόπουλος Αντώνιος
  4. Αναστασιάδης Βασίλειος
  5. Αποστολίδης Απόστολος
  6. Αρβανιτίδης Ιωάννης
  7. Ασημέλης Γεώργιος
  8. Βανίδης Ευάγγελος
  9. Βες Σωτήριος
  10. Βίγκα Ελένη
  11. Βουρουτζής Νικόλαος
  12. Βυρσωκινός Κωνσταντίνος
  13. Γιώτη Μαρία
  14. Ευφραιμίδης Αναστάσιος
  15. Ευαγγελινός Σταύρος
  16. Ζωηρός Ηλίας
  17. Καμπάς Κωνσταντίνος
  18. Κανελλής Γεώργιος
  19. Κατσικίνη Μαρία
  20. Λιούτας Χρήστος
  21. Λογοθετίδης Στέργιος
  22. Μανωλίκας Κωνσταντίνος
  23. Μεταξά Χρυσούλα
  24. Μπαρτζώκας Δημήτριος
  25. Ορφανίδης Δημήτριος
  26. Παλούρα Ελένη
  27. Παπαδόπουλος Δημήτριος
  28. Παπαγγελής Κωνσταντίνος
  29. Παρασχάκης Αρσένιος
  30. Σαρακίνος Ιωάννης
  31. Σπυριδέλης Ιωάννης
  32. Φράγγης Νικόλαος

Το Εργαστήριο της Οπτικής με βάση αυτά που αναφέραμε σε συντομία, έχει συμπληρώσει μέχρι τώρα “μισό αιώνα” συνεχούς λειτουργίας. Εκπαίδευσε χιλιάδες φοιτητές στο αντικείμενο της Οπτικής, αντικείμενο της Φυσικής με εξαιρετικό ενδιαφέρον από την άποψη της θεωρίας και των εφαρμογών. Τα μέλη του εργαστηρίου θέλουν να πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν δημιουργικά το διδακτικό τους έργο για το καλό όλων.