Εργαστηριακοί Χώροι και Διατάξεις

Το Εργαστήριο Οπτικής των Φοιτητών, απαρτίζεται από επτά (7) εργαστηριακές αίθουσες καθώς και μια (1) που συνιστά αποθηκευτικό χώρο συνάμα και παρασκευαστήριο. Η κάθε μια από τις πρώτες πέντε αίθουσες, περιλαμβάνει – όπως θα δούμε στα επόμενα – τις πειραματικές διατάξεις που χρησιμοποιούνται για να καλύψουν την κάθε μια από τις πέντε προαναφερόμενες ενότητες της Οπτικής: 1) Συμβολή του φωτός 2) Περίθλαση του φωτός 3) Γεωμετρική Οπτική 4) Πόλωση του φωτός και 5) Διασκεδασμό του φωτός. Οι άλλες δύο αίθουσες περιλαμβάνουν πανομοιότυπες σχεδόν διατάξεις, ίσες τον αριθμό που βρίσκονται στις πέντε προηγούμενες αίθουσες. Έχουν γίνει με την προοπτική να λειτουργήσει το εργαστήριο σε εξαμηνιαία βάση. Σήμερα χρησιμοποιούνται για τις περιπτώσεις που εμφανίζονται βλάβες στις διατάξεις των πρώτων πέντε αιθουσών. Στα επόμενα παραθέτουμε φωτογραφικά τις δύο όψεις της κάθε εργαστηριακής αίθουσας, με στοιχειώδη περιγραφή των πειραματικών διατάξεων που περιλαμβάνει η κάθε μια τους.

Με τη βοήθεια των διατάξεων, λαμβάνονται από τους ασκούμενους φοιτητές πειραματικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό: Φυσικών σταθερών  που αφορούν το φως (μήκη κύματος, δείκτες διάθλασης κ.ά.), καταστάσεων πόλωσης, διαδικασιών απεικόνισης (προσδιορισμός εστιακών αποστάσεων, μεγεθύνσεων φακών κ.ά.), διαγραμμάτων διαπερατοτήτων και απορροφήσεων διαφόρων υλικών. Καθώς και πλείστων άλλων που σχετίζονται με τα φαινόμενα που αναδεικνύει η Οπτική (Φυσική και Γεωμετρική).

 

Η Αίθουσα 1 (1Α,1Β) περιλαμβάνει τις διατάξεις που αφορούν στην ενότητα του κεφαλαίου της Συμβολής του φωτός. Όπως: 1) Τη διάταξη λήψης των δακτυλίων του Newton σε διάφορα μήκη κύματος που εκπέμπονται από μια φασματική λυχνία, με σκοπό τον προσδιορισμό της αριθμητικής τους τιμής. 2) Τη διάταξη λήψης κροσσών συμβολής με διαίρεση του μετώπου κύματος (πείραμα του Young) για τον προσδιορισμό της αριθμητικής τιμής του μήκους κύματος του Laser He-Ne. 3) Τα συμβολόμετρα Michelson και Fabry-Perott για τα αντίστοιχα πειράματά τους.

(Αίθουσα 1Α)

 

(Αίθουσα 1Β)

 

Η Αίθουσα 2 (2Α,2Β) διαθέτει τις διατάξεις που σχετίζονται με το φαινόμενο της περίθλασης του φωτός. Περιλαμβάνει: 1) Αυτοματοποιημένο περιθλασίμετρο. Από τα εξαγόμενα πειραματικά αποτελέσματα του οποίου μπορούμε να προσδιορίσουμε  διαστάσεις μικροανοιγμάτων, περιόδους φραγμάτων διερχομένου φωτός κλπ. 2) Φασματοσκόπιο φράγματος διερχομένου φωτός, με τη βοήθεια του οποίου, μπορούν να προσδιοριστούν τα μήκη κύματος των φασματικών γραμμών του φωτός, που εκπέμπεται από μια λυχνία αερίου.

(Αίθουσα 2Α)

 

(Αίθουσα 2Β)

 

Στην Αίθουσα 3 (3Α,3Β) γίνονται τα πειράματα που αφορούν στη Γεωμετρική Οπτική. Περιλαμβάνονται: 1) Διάταξη που σχετίζεται με τις διαδικασίες απεικονίσεων μέσω διαφόρων τύπων φακών και κατόπτρων. 2) Διατάξεις για τον προσδιορισμό των δεικτών διάθλασης του νερού και διαφόρων τύπων γυαλιού. 3) Διάταξη για τον προσδιορισμό του δείκτη διάθλασης πρίσματος με τη βοήθεια της γωνίας ελάχιστης εκτροπής κ.ά.

(Αίθουσα 3Α)

 

(Αίθουσα 3Β)

 

Στην Αίθουσα 4 (4Α,4Β) περιλαμβάνονται διατάξεις που σχετίζονται με τα φαινόμενα της Πόλωσης του φωτός. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει: 1) Διάταξη προσδιορισμού των διαφόρων καταστάσεων πόλωσης. 2) Διάταξη μέτρησης της μερικής πόλωσης του φωτός. 3) Διάταξη μελέτης του φαινομένου της διπλής διάθλασης του φωτός με τη βοήθεια μονοκρυστάλλων Ανθρακικού Ασβεστίου και 4) Διάταξη καταγραφής των καμπυλών ανακλαστικότητας ενός ορισμένου τύπου γυαλιού.

(Αίθουσα 4Α)

 

(Αίθουσα 4Β)

 

Στην Αίθουσα 5 (5Α,5Β) χρησιμοποιούνται οι διατάξεις  που αφορούν στο φαινόμενο του Διασκεδασμού του φωτός. Περιλαμβάνονται: 1) Διάταξη Φασματομέτρου χειροκίνητης λειτουργίας, από τα πειραματικά δεδομένα του οποίου προκύπτουν οι καμπύλες διαπερατότητας (ή απορρόφησης) διαφόρων υλικών. 2) Αυτόματη διάταξη φασματοφωτόμετρου για τη λήψη των καμπυλών διαπερατότητας σε πραγματικό χρόνο. 3) Φασματοσκόπιο πρίσματος από τα πειραματικά αποτελέσματα του οποίου προσδιορίζονται οι καμπύλες διασκεδασμού (δ.δ. συναρτήσει του μ.κ.) του υλικού, από το οποίο είναι κατασκευασμένο το εκάστοτε πρίσμα.

(Αίθουσα 5Α)

 

(Αίθουσα 5Β)

 

Στα επόμενα παραθέτουμε τη φωτογραφική απεικόνιση της Αίθουσας 6 (6Α,6Β) και της Αίθουσας 7 (7Α,7Β), τη χρήση των οποίων προαναφέραμε.

(Αίθουσα 6Α)

 

(Αίθουσα 6Β)

 

(Αίθουσα 7Α)

 

(Αίθουσα 7Β)

 

Τέλος, η Αίθουσα 8  συνιστά: 1) Τον χώρο αποθήκευσης ανταλλακτικών των προαναφερόμενων πειραματικών  διατάξεων, 2) Τον χώρο επισκευής και συντήρησής τους και 3) Τον χώρο ανάπτυξης νέων διατάξεων.

(Αίθουσα 8)